Förberedelser

Som ni kanske vet ska jag genomföra en käkoperation 2012. De ska flytta under och överkäke så jag får en fin och jämn tuggyta, markerad haka och framförallt, jag kommer kunna tugga av saker med mina framtänder.
Som det såg ut hade jag bara tuggyta på ca 4 tänder totalt, inte så optimalt:P


Nu är ialla fall föreberedelserna i full gång. Jag har dragit ut fyra "vanliga" tänder och opererat ut en visdomstand, och har två kvar. Tandställning uppe och nere sitter på plats och ger verkligen resultat. Nu tänkte jag skriva lite om tips som kan vara bra om någon skaffar tandställning.

1. Är det värt det?
Har du inte jätte stort problem borde du tänka om en gång till om det verkligen är värt det. Det är inte en dans på rosor även fast man vänjer sig fastnar det alltid mat där det inte får att få bort utan borste. Det skaver och trycker enormt de första dagarna. Detta är dock lite varierande från person till person, jag hade inte så mycket skav och blåsor men jag kunde inte äta fast mat på en till en och en halv vecka, och det kan fortfarande vara jobbigt att bita av hårda kanter på bröd tex.

2. Använd vax.
När du bestämt dig för att göre något åt ditt bett, annvänd vaxet du får från tandläkaren, det är så mycket skönare. Jag gjorde så att jag hade vax när jag sov och när jag var hemma, skulle jag iväg tog jag bort det bara för att vänja mig och huden i munnen men samtidigt fick huden chansen att läka under natten och under tiden jag var hemma.

3. Slarva inte.
Att slarva med borstningen är som att hugga dig själv i armen, det kommer förr eller senare straffa sig med en inflamation och det är det inte värt det. Ta tillfället i akt när du borstar tänderna att studera om de flyttar sig, för  du ser resultat på några veckor det kan jag lova. Jag har haft min tandställning i överkäken sen i slutet på augusti i år och jag har redan helt raka och fina tänder, det som är kvar där är att täcka gluggana efter de utdragna tänderna och att vinkla ner dem så de inte "står ut" så mycket. Annvänd flor och ha antibakteriellt medel för munnen hemma. För skulle du känna att en inflamation är på väg, sköj med det i några dagar morgon och kväll och borsta noga så försvinner det innan det blir allt för jobbigt.

4. Ha verktabletter hemma
Bågen kommer att spännas, bytas och fixas med under tidens gång, så se till att alltid ha huvudverkstabletter hemma. Jag fick receptbelagda tabletter när de drog ut mina tänder och de funkat toppen!

5. Var försiktig
Om du eller någon annan skulle slå dig på munnen kommer du att förstå!

När det verkar motigt och jobbigt är det bara att fokusera på att det blir mycket bättre efter ett tag. När jag får ont och jag kan brukar jag gå och lägga mig och sova en kort stund, för när du sover känner du oftast inget och du har ont för att du antagligen är trött.

Och för er som funderar på att dra ut tänder... det gör inte ont, inte förens efter men du överlever, ta verktabletter innan bedövningen släpper och ta varierade tabletter så får du en bredare smärtlindring.

//Hanna