Rödvinsås

Jag har aldrig lagat rödvinsås förut, men detta blev väldigt lyckat. Var inte speciellt svårt, men det tar en liten stund. 
 
2 st schalottenlökar
2 msk socker
2 msk smör
3 dl vatten
5 dl rött vin
3 msk kalvfond
2 msk soja
2 msk balsamvinäger
ev maizenaredning
svartpeppar.
 
Hacka löken fint. Fräs den tillsammans med smöret i en stekpanna strö över lite svartpeppar. När löken svettas, strö över sockret. 
Låt steka tills sockret blir lite brunt. Häll då i vattnet, vin, kalvfond, soja och balsamvinägern. 
Nu skall det koka länge. Jag lät det koka säkert ca 30 minuter. Smaka av lite hela tiden så märker du när den är klar. I början känner man den där beska smaken från vinet, men det kommer mer och mer att koka bort. Man brukar säga att ca 1/3 av såsen skall koka bort och de stämde faktiskt ganska bra. 
När såsen är klart, sila av den och red med maizena om du vill ha lite tjockare konsistens. 
 
Tänk på att använda ett ganska smakfullt vin, dock behöver det inte vara dyrt. Jag använde mitt favorit vin som heter Wood Bridge. 
 
Kram


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: